Hva er cookies?

Cookies, også kalt informasjonskapsler, er små biter av data som lagres på datamaskinen eller mobiltelefonen din av nettleseren du bruker.

Førsteparts informasjonskapsler brukes ofte til å huske pålogginger, handlekurv, sideinnstillinger og lignende på en webside. Informasjonskapselen brukes også til å måle brukerens atferd på et nettsted og kan rapporteres gjennom for eksempel Google Analytics. Førsteparts informasjonskapsler eies av kunden selv.

Tredjeparts informasjonskapsler brukes til å spore brukeratferd på tvers av nettsteder og for å kategorisere brukeren. Det kan blant annet være å identifisere og kategorisere kjønn, alder og interesser, enten brukeren har vært på kundens nettsted før eller allerede har konvertert. Denne dataen er den som i større og større grad blokkeres.

Bare hvis du lurer på, er eksistensen av tredjeparts informasjonskapsler gjenstand for strid. Andreparts-informasjonskapsler er informasjonskapsler som overføres fra ett selskap (det som opprettet førsteparts-informasjonskapsler) til et annet selskap via en slags datapartnerskap. For eksempel kan et flyselskap selge sine førsteparts-informasjonskapsler (og andre førstepartsdata som navn, e-postadresser, etc.) til en pålitelig hotellkjede som kan brukes til annonsemålretting, noe som betyr at informasjonskapslene blir klassifisert som andreparts informasjonskapsler.